LOS DIEZ MANDAMIENTOS
"LOS DIEZ MANDAMIENTOS"
Com molts sabeu el Museu de Medallística de Nules és únic a Espanya, únic per ser creat inicialment per exposar, difondre i divulgar l’art de la medalla, com a base d’aquesta col·lecció tenim l’obra d’Enrique Giner, genial medallista nuler a qui es va dedicar el museu, però a banda de la seua obra medallística hi tenim una important col·lecció de medalles des del segle XVI fins a autors d’avantguarda i contemporanis de reconegut prestigi com ara Tàpies, Chillida, Prieto, Gordillo, Antonio López o Salvador Dalí, que és qui ens ocupa en aquesta nova publicació.
Salvador Dalí, reconegut artista surrealista del segle XX, va tractar diferents disciplines, la pintura, el dibuix, el gravat, l’escultura i també el que es considera subgènere d’aquesta, la medallística,
va crear col·leccions de medalles com “La creación del cosmos” o “Los diez mandamientos”, aquesta última adquirida per l’Ajuntament l’any 2000.
El surrealisme és un moviment d’avantguarda de principis dels anys 20, en el qual els artistes influenciats per la psicoanàlisi busquen mostrar la creativitat de l'inconscient a través de l’art i Dalí veu en aquest moviment representada la seua personalitat, com veiem en la seua obra combina la figuració realista amb la irrealitat, com si es tractara d’un somni, on tot transcorre i va més enllà de la realitat.
Aquesta col·lecció la va dissenyar l’any 1976 i va ser encunyada en plata, representa cadascun dels 10 manaments, encara que es tracta d’una obra tardana, Dalí interpreta aquests manaments amb una iconografia que ens resulta molt familiar, ja que l’ha emprat en altres obres gràfiques i pictòriques anteriorment.
50 anys després del moment de màxima esplendor del surrealisme, encara que ha evolucionat com a persona i com a artista, Dalí continua manifestant la seua genialitat sent fidel al seu geni provocador, en el qual les figures d’animals fantàstics, l’ou, la muleta, les cornamentes de rinoceront, i els símbols fàl·lics i la sexualitat continuen sent protagonistes, a pesar de tractar-se d’una obra religiosa. Però sempre amb respecte, fent gala de la seua religiositat.
Al Museu de Medallística podreu veure temporalment aquesta col·lecció exposada en la vitrina de la nau central, esperem que us animeu a visitar-nos, a conéixer un poc més la col·lecció i a gaudir d'unes peces d'un dels artistes espanyols més influents del segle XX.
MªAmparo Clavell Dualde
"LOS DIEZ MANDAMIENTOS"
Cómo muchos sabéis el Museo de Medallística de Nules es único en España, único para ser creado inicialmente para exponer, difundir y divulgar el arte de la medalla, como base de esta colección tenemos la obra de Enrique Giner, genial medallista nulense a quien se dedicó el museo, pero además de su obra medallística tenemos una importante colección de medallas desde el siglo XVI hasta autores de vanguardia y contemporáneos de reconocido prestigio, como por ejemplo Tápies, Chillida, Prieto, Gordillo, Antonio López o Salvador Dalí, que es quien nos ocupa en esta nueva publicación.
Salvador Dalí, reconocido artista surrealista del siglo XX, trató diferentes disciplinas, la pintura, el dibujo, el grabado, la escultura y también el que se considera subgénero de esta, la medallística, creó colecciones de medallas como “La creación del cosmos” o “Los diez mandamientos”, esta última adquirida por el Ayuntamiento en 2000.
El surrealismo es un movimiento de vanguardia de principios de los años 20, en el cual los artistas influenciados por el psicoanálisis buscan mostrar la creatividad del inconsciente a través del arte y Dalí ve en este movimiento representada su personalidad, como vemos en su obra combina la figuración realista con la irrealidad, como si se tratara de un sueño, donde todo transcurre y va más allá de la realidad.
Esta colección la diseñó en 1976 y fue acuñada en plata, representa cada uno de los 10 mandamientos, aunque se trata de una obra tardía, Dalí interpreta estos mandamientos con una iconografía que nos resulta muy familiar, puesto que lo ha empleado en otras obras gráficas y pictóricas anteriormente.
50 años después del momento de máximo esplendor del surrealismo, aunque ha evolucionado como persona y como artista, Dalí continúa manifestando su genialidad siendo fiel a su genio provocador, en el cual las figuras de animales fantásticos, el huevo, la muleta, los cuernos de rinoceronte, y los símbolos fálicos y la sexualidad continúan siendo protagonistas, a pesar de tratarse de una obra religiosa. Pero siempre con respeto, haciendo gala de su religiosidad.
en el Museo de Medallística podréis ver temporalmente esta colección expuesta en la vitrina de la nave central, esperamos que os animéis a visitarnos, a conocer un poco más la colección y a disfrutar de estas piezas de uno de los artistas españoles más influyentes del siglo XX.